Route Herderstocht

Details over de wandeling:

De herderstocht is een wandelroute van ongeveer 2,5 kilometer over het Balloërveld dat verlicht is met behulp van lampjes. De route begint en eindigt bij de schaapskooi van Balloo waar de gehele avond kerstmuziek wordt gespeeld door de muziekgroep Marcant van De Voorhof uit Assen.

Bij de schaapskooi kan men zich laten inschrijven bij twee Romeinse soldaten. Het symboliseert de volkstelling in de tijd van keizer Augustus. Na de inschrijving kan men de lichtjesroute volgen. Onderweg wordt op vijf plaatsen bij een kampvuur een deel van het kerstverhaal verteld door onder andere Romeinse soldaten, herders, wijzen, een herbergier en de evangelist Lucas. Vervolgens komt men bij een schamel dak waar Jozef en Maria zich bevinden met hun pasgeboren baby in de kribbe. In de stal bevindt zich ook een ezel, zoals in het kerstevangelie vermeld staat.

De herderstocht eindigt weer op de plek van de schaapskooi. Onder het genot van kerstmuziek kunt u hier warme chocolademelk kopen. In de stal worden kerstliederen ten gehore gebracht.

Praktische aandachtspunten:

Kom als het mogelijk is op de fiets.

Het is verstandig warme kleding aan te trekken en laarzen te dragen, of stevige wandelschoenen. Afhankelijk van het weer kunnen de zandpaden drassig zijn en zal hier en daar een plas water liggen.

Langs de route staan stormlantaarns. U mag een zaklamp meenemen, maar gebruikt u deze alstublieft alleen in uiterste nood. U zult zien dat u aan de duisternis gaat wennen en het veel sfeervoller is zonder zaklamplicht.

Voor rolstoelen en buggies is de route deels toegankelijk. Honden zijn welkom, maar dienen wel kort aangelijnd te zijn.

Voor ouders van jonge kinderen: het is handig als uw kinderen uw mobiele telefoonnummer op een papiertje in de jaszak hebben. Als uw kinderen kwijtraken kunnen wij u bellen.

Hoewel er elk jaar naar gestreefd wordt de herderstocht door te laten gaan, verzoeken we bezoekers bij extreme weersomstandigheden de regionale kranten en deze website in de gaten te houden.

Deelname aan de Herderstocht is op eigen risico.